Sunday, September 15, 2013

AÇMA & BROKOLİ GRATEN


acma amp brokoli graten 1 Hatice'nin sitesinde açma tarifini gördüm yalnız içinde yağ yoktu, sanırım unutuldu, acaba yorumlarda kimse yazmışmı yoksa ben hatırlatsammı derken, yorumlar arasında Şevval in tarifini gördüm, o kadar güzel içten anlatmıştı ki tarifi hemen not aldım. Dün akşamda tarifini birkaç değişiklikle uyguladım. Çok çok güzel pastane açması gibi mis gibi kokan açmalarım oldu.


acma amp brokoli graten 2 AÇMA:



Malzemeler:



  • 1 paket yaş maya (42 gr)

  • 4 yemek kaşığı toz şeker

  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

  • 1 su bardağı ılık süt

  • 1 su bardağı ılık su

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • Aldığı kadar un

  • Üzerine sürmek İçin: 1 yumurta sarısı, susam..



Yapılışı: Mayayı, şeker ve süt içinde bekletin. Çözünüp köpürsün. Daha sonra suyu, tuzu, yağı ekleyin, Unu azar azar ekleyerek hamur yoğurun, Hamur elinize yapışmayana kadar un eklemelisiniz. Hamur toparlanınca(kulak memesi yumuşaklığında) üzerine poşet kapatıp 1 saat bekletin. Kabaran hamurdan parçalar alıp kıvırarak açma şekli verin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tepsileri fırına koyup dereceyi de en düşük olan 50 C'ye getirdim. Bu şekilde 1 saat kadar daha beklettim. Ilık fırında iyice kabarıp kocaman oldular. Soğukta üşüyen koyunlar gibi birbirlerine sokuldular:) Şekilleri çok muntazam bir hale kavuştu, tepsiye dizerken istediğim şekilleri veremedim diye üzülmüştüm ama kabarınca bütün kusurları kapanıyor. Daha sonra fırından çıkarıp üzerine yumurta sarısını sürüp susamlarını ekledim. 190 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim. Üstteki pişince alttaki tepsiyi yukarı çıkardım. Böylece altları ve üstleri eşit pişiyor.



Afiyet olsun...



Dün akşam birde Brokoli yemeği yaptım. Evde bekleyen Brokoli ler için bir tarif ararken Lezzet Dergisi'nde buldum. Sosu biraz az geldi gibi görünebilir ama yeterli, üstünü tamamen kaplaması gerekmiyor. Çünkü beşamel sos ağır geliyor. Bu aralar çok hamaratım hadi hayırlısı:)



BROKOLİ GRATENacma amp brokoli graten 3



Malzemeler:



  • 500 gr brokoli

  • 2 su bardağı süt

  • 2 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı margarin

  • tuz, karabiber

  • yarım su bardağı kaşar rendesi



Yapılışı: Yıkanmış brokolileri tuzlu kaynar suda bekletin. Öte yandan tencerede yağda unu kavurun. Sütü azar azar ekleyin. Beşamel sos kıvamına gelince tuz ve karabiberini ekleyin. Fırın kabına önce brokolileri yerleştirin, üstüne sosu dökün, 180 derecelik fırında bir 15 dk pişirin, fırından çıkarıp kaşar rendesini dökün tekrar fırına verin, üzerindeki kaşarlar kızarana kadar tutun. Sıcak olarak servis yapın.



No comments:

Post a Comment