Monday, September 9, 2013

Sarılar, yeşiller, brokoliler


Aşağıdaki güzelin 2 yeni adını daha buldum. Daha doğrusu biri Londra'dan, Elif'ten geldi: "Chinese cauliflower", bir diğer adı da "Romanesque broccoli" imiş. Merak edenlere duyurulur.

*

Dostlar, sevgili Zerrin ve Ayça'nın özverili çabasıyla kurulan Esra öğretmen kütüphaneleri Süheyla'nın katkısıyla Zaman gazetesinde haber olmuş. Buradan okuyabilirsiniz. Ellerinize sağlık kızlar, hadi devamını yapalım!

*

Aşağıdaki yazıda, fotoğrafta gördüğünüz şık latifeden bahsettim ama altında verdiğim tarif brokoli ile yapıldı, bir kaç yorumda yanlış anlaşılmış gibi geldiği için düzeltme yapma ihtiyacı hissettim. İlgi ve bilginize sunarım sevgili sebzeseverler.

*

sarilar yesiller brokoliler 1Bu güzeli tanıyorsunuz değil mi? Yani bir kısmınızın bildiğini biliyorum. Bir kaç kere komşuların sitelerinde de gördüm. Adını unuttum, ne diyorlardı sahi? Bu şık latifenin fotoğrafı New York'ta, Union Square'deki çiftçi pazarında çekildiydi, geçen sene. Oturup saatlerce seyredebilirim, o kadar güzel buluyorum kendisini. Bir tür karnabahar, sarıyla yeşil arası, lezzeti bol. Tanesi 1.5 liraya satılıyor iyi mi? Bu hafta 2. bir pazara, cumartesi günleri kurulan Şirinyalı Pazarı'na da gidince, orada bulup aldım. Haşlayıp salatasını yapacağım. Ama brokoli demişken dün akşamın harikası brokolili makarna çorbasını anlatmak isterim, izninizle. Çarşamba Pazarı'ndan minik brokoliler almıştım, canım ille de sebze çekip tek başına sebzeyle doymayacağımı anlayınca şu tarifi geliştirdim: 250 gram kadarını yapraklarıyla doğradım, yıkadım. Bir su bardağı düdük makarnayı 450 ml. kaynar su ve bir çay kaşığı deniz tuzuyla haşladım. 4-5 dakika sonra brokolileri attım, biraz taze çekilmiş karabiber ve 3 diş doğranmış sarımsak ekledim. Biraz da birlikte piştiler. Durun, sakın suyunu süzmeyin. Kendi suyuyla yeniyor. Adı onun için çorba ya! Olduğu gibi alın koca bir kaseye. Üzerine bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı gezdirin, afiyetle yiyin. En düşük kalorili yemek olduğunu söyleyemem ama çok leziz. Hele bir de tam undan yapılmış makarnanız varsa daha da güzel. İyi haftalar!

No comments:

Post a Comment